Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEZEI ZSURLÓ (Equisetum arvense)

   A mezei zsurló nagyon elterjedt a Földön. Ivartalanul, spórával szaporodik, virága nincs. Érdemes alaposabban szemügyre venni és megtapogatni, mivel merev, kemény szerkezete révén elárulja képességeit. Több ásványt tartalmaz, mint a legtöbb növény és különösen gazdag szilíciumban ( kovasav), amelyre testünknek nagymértékben szüksége van a csontok, porcok, körmök és a haj felépítéséhez. A kovasav a bőr számára, valamint sebgyógyításban is fontos. A növény szára és levelei csupa egymásba bújó rövid tokokból állnak, amelyek egy csukló és egy arra szorosan ráboruló hüvely révén kapcsolódnak egymáshoz. A levél bizonyos mértékig a középső levélérre redukálódik. Ez a sajátos növény szemmel láthatóan hasonlít az emberi testnek szilárd, formát adó vázához, a csontvázhoz. A sok apró - ízületek révén összekapcsolt - csontdarabokból álló gerincoszlopnak, valamint általában az ízületnek az utánzata. Kell-e hát csodálkozni azon, hogy ez a gyógynövény olyan szervekre is hat, amelyek a csontrendszerrel a legszorosabb kapcsolatban állnak: a vesékre? Ahol a csontok és ízületek túlzott gyengesége következtében degeneratív folyamatok zajlanak le, a megbetegedés kiindulópontja a vesék energiahiányában keresendő. A gyenge vesék pszichikailag a félelemmel állnak kapcsolatban és a félelem "meglágyítja" az ember csontjait.
   Nem haladunk tehát rossz úton, ha a krónikus mozgásszervi megbetegedéseket - reuma, köszvény, arthritis (ízületi gyulladás) és arthrozis (nem gyulladásos ízületi betegség) - veseserkentő és vizelethajtó gyógynövényekkel kezeljük, még ha a mai orvostudomány ezeket a betegségeket önimmunizációs folyamatokra és anyagcserezavarokra vezeti vissza.
   A zsurlótea ideális szer a vesék és a kivezető húgyutak átöblítésére baktériumos és gyulladásos megbetegedések, valamint vesehormok esetén. A zsurlóteát a sérülések következtében fellépő vizenyők megszüntetésére is használják, amennyiben ezek az ödémák nem elégtelen szív és veseműködés következményei.
   A gyulladt vagy a fertőzésre hajlamos vesékre gakorolt hatás tovább fokozható, ha hetenként kétszer zsurló- ülőfürdőt veszünk. A zsurlófőzet külső alkalmazása, kiegészítő kezelésként, a nehezen gyógyuló sebek esetében is elismert módszer. Különösen nagy felületű bőrkárosodások, ekcéma, valamint az öregeknél oly gyakori gennyes lábszárfekélyek esetén a zsurlóval történő lemosások, borogatások és füdők remekül beváltak.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.