Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KESKENYLEVELŰ ÉS LÁNGVÖRÖS KASVIRÁG (Echinacea angustifolia és purpurea)

   A gyógynövénygyógyászat egy sor olyan gyógynövényt ismer, amely pontosan a szervezet védekező funkciójának erősítését eredményezi. A legismertebb ilyen gyógynövény a kasvirág (Echninacea purpurea és Echinacea angustifolia). A legújabb kutatások eredményei alapján az Echniacea palliola-t is alkalmazzák. Bár ezek a növények nem tartoznak a népi gyógyászat hagyományos gyógynövényei közé, mivel csak viszonylag rövid idő óta ismertek, mégis sok mindent tudunk hatásmechanizmusukról. Az utóbbi évtizedekben ugyanis nagyon intenzív kutatások folynak az Ecinaceaval kapcsolatban.
   A kasvirág Észak-Amerikából származik. Leveleit és gyökereit már az indiánok is felhasználták a legkülönbözőbb sérülések gyógyítására. Európában a kasvirág vadon nem terem, ezért sok kertben szép és mutatós disznövényként nevelik. Virágai hosszú hónapokig díszlenek. Gyógyászati célokra is nagy mennyiségben termesztik. Hol a gyökerét, hol az egész növényt ("herba") használják fel, ezekből alkoholos kivonatot készítenek (a hígított kivonat - tea - ehhez viszonyítva nem ad kielégítő ereményt).
   A kasvirág a nemspecifikus immunredszert képes aktivizálni és erősíteni. Mind az állatkísérletek, mind a klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az Echinacea gyökeréből és az egész növényből készített friss kivonat fokozza a fehérvérsejtek működését. Ezáltal gyakran sikerül a betegséget megakadályozni vagy legalábbis az időtartamát jelentősen lerövidíteni ill. a tünetek hevességét enyhíteni. Természetes hatású immunstimulásként működik, amely indirekt módon hat a meghűléses fertőzések és megbetegedések esetében, miközben aktivizálja a test saját védőerőit. Éppen ezért fontos, hogy influenzás fertőzés esetében ugyanolyan gyorsan reagáljunk, mint "gyilkos sejtjeink", és azonnal vegyünk be Echinacea cseppeket. Még jobb, hogy ha közvetlenül a megfertőződés előtt "csúcsformába" hozzuk a nemspecifikus immunrendszert. Ha az irodában vagy a környezetünkben szipognak és prüszkölnek, ha az iskolából sok gyermek hiányzik vagy valamelyik családtagunk hirtelen időváltozáskor különösen levertnek érzi magát, a tiszta Echinacea-tinktúrát ajánljuk. Igen gyakran keverik a kasvirág kivonatot más növényi tinktúrákkal és azt alkalmazzák egyéb homeopatikus készítmény-kombinációkban is.
   Ha az Echinacea-tinktúrát profilaktikus szerként vesszük be, az adagolás napi háromszor 20 csepp.
Ha a megfázás első jeleit észleljük, ne várjunk egy percet sem tovább! Legelőször is vegyünk be 50 csepp Echinacea-tinktúrát, majd óránként további 10 cseppet, egy-három napon keresztül, amíg a szimptómák jelentősen nem enyhülnek. Ezután az adagot napi háromszor 20 cseppre lehet csökkenteni egészen a tünetek teljes megszűnéséig. Tartós szedése esetén sincs semmi mellékhatása.

Ez a tinktúra nagyon jó szolgáltatot tesz távoli utazások alkalmával is, mivel az időeltérés, az alváshiány a vegetatív idegrendszert kiváltképpen megterheli, emellett a szervezetre igen erősen hat a hőmérsékletingadozás és a klímaváltozás, könnyen megfázhatunk. De ha kéznél van az Echinacea-tinktúra, ezek ellen is fel vagyunk vértezve.

Forrás: Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

3434.Mályi teleki Sámuel u 80 sz.

(Prókai Zoltán, 2014.08.24 09:54)

Tisztelt Cím !

érdeklődni szertnék, hogy házilag készíthető-e a virágból kivonat.
Köszönettel és üdvözlettel: Prókai Zoltán