Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KERTI KAKUKKFŰ (Thymus vulgaris)

   A kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény. A Földközi-tenger mellékéről származik és a sok napfény mellett a száraz, sziklás talajt kedveli. Már az ókori görög orvosok, Hippokrates, Theophrastos és Dioskorides is nagyra tartották gyógyító hatását. A középkorban az alkimista Albertus Magnus és Szent Hildegard von Bingen is dicsőítették írásaikban a kakukkfüvet. Évszázadokon át nagy gondossággal termesztették a kolostorkertekben. Nyálkaoldó és köptető hatását köhögés és légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés esetében is elfogadott. Fürdőként idegerősítő hatása van és pozitívan befolyásolja a gyulladásos bőrelváltozásokat is. A kakukkfű egyúttal kedvelt, az emésztést is elősegítő konyhai fűszernövény.
    A kakukkfű-fürdő az a régóta ismert szer, amellyel a meghűlést még a kezdeti határon lehet kezelni. Az ilyen meghűlés elleni fürdőhöz vagy a kész kakukkfű-fürdő kivonatot használjuk vagy erős infúzumot készítünk két csészényi szárított kakukkfűből és két liter lobogva fővő forró vízből. A növény leforrázzuk, tíz percig (lefedve) állni hagyjuk, leszűrjük, és a fürdőkádba öntjük, majd meleg vízzel feltöltjük, hogy a fürdővíz testhőmérsékletű legyen.
A fürdő után ne törölközzünk meg, hanem fürdőköpenybe vagy fürdőlepedőbe burkolózva bújjunk ágyba és nyakig takarózzunk be!
    A kakukkfű-fürdő folyamán a forró víz hatására az illóolajok felszabadulnak és a pórusokon keresztül a bőrbe abszorbeálódnak. Egyidejűleg a gyógyító gőzök  a felső légutakon keresztül az orr- és garatüreg begyulladt nyálkahártyájára jutnak és ott fejtik ki antibakteriális hatásukat. Az akut náthát is ily módon enyhíti a fürdő. Köhögés és bronchitis esetében nyálka- és görcsoldó hatású. Gyakran megfigyelhető, hogy a bronchitisben, kruppos köhögésben vagy asztmában szenvedő gyerekeke nagyon jól reagálnak a kakukkfű-fürdőre. Mivel a test a hatóanyagokat nem az emésztőszerveken keresztül (a belsőleges alkalmazástól eltérően) veszi fel, hanem az egész bőrfelülettel abszorbeálja (elnyel, elszív), egy ilyen gyógyfürdő hihetelenül hatásos.

Forrás: Barbara és Péter Theiss: Erdők, mezők patikája

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.